ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με συμμετοχή εκπροσώπων από 31 Ενώσεις Γονέων, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής. Θέμα της σύσκεψης ήταν αφενός μεν η ενημέρωση των Ενώσεων για τις αλλαγές που επιφέρει στο σύνολο της σχολικής ζωής το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία, αφετέρου δε οι τρόποι και οι μορφές πάλης που χρειάζονται για να το αντιπαλέψουμε.

Τόσο μέσα από την εισήγηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας όσο και μέσα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Ενώσεων, αποσαφηνίστηκε ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχέδιου, όπου με τις διατάξεις:

  • Της «αυτονομίας της σχολικής μονάδας» που μέσω του «πολλαπλού βιβλίου», της ευελιξίας στα 4μηνα διαγωνίσματα, της νομοθέτησης εκπαιδευτικών δράσεων χωρίς έγκριση από το υπουργείο, της «ανεστραμμένης τάξης», της δυνατότητας δημιουργίας τμημάτων «καλών» και «κακών» μαθητών, ανοίγει τον δρόμο της διαφοροποίησης των σχολείων και της ανισότιμης παροχής της γνώσης με ταξικό πρόσημο ακόμα και μέσα στο ίδιο το σχολείο.
  • Της ώθησης σε επιχειρηματική λειτουργία που με τις ρυθμίσεις εξασφάλισης πόρων μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων, την δυνατότητα χρηματοδότησης από δωρεές και χορηγίες, έχει σκοπό να εδραιώσει την κρατική υποχρηματοδότηση και να οδηγήσει αφενός μεν τις μεγάλες επιχειρήσεις να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο σπουδών αφετέρου δε τους γονείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  • Του ασφυκτικού ελέγχου εφαρμογής του από τους εκπαιδευτικούς, με την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων αλλά και της μαθητικής κοινότητας όσον αφορά τις λειτουργίες του σχολείου, που έχει σκοπό όχι μόνο να φιμώσει αλλά και να «τιμωρήσει» οποιαδήποτε φωνή αντίστασης σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως για μία ακόμα φορά καμία από τις θέσεις του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών ανά τάξη, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών, για πρόσληψη του απαιτούμενου βοηθητικού προσωπικού (καθαρισμός, φύλαξη, τραπεζοκόμοι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι), για δημιουργία άνετων και σύγχρονων υποδομών, δεν λήφθηκε υπόψη. Αντί για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, λόγο στη σύνταξη των άρθρων του νομοσχέδιου είχαν ο ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ και οι οδηγίες της ΕΕ.

Από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, δόθηκε κατεύθυνση στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων:

  • Να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 7:00 μμ, στα Προπύλαια και σε όσα άλλα εξαγγελθούν αν αυτό έρθει για ψήφιση στην Βουλή.
  • Να ενημερώσουν το σύνολο των γονέων για τις αντιδραστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο.
  • Να γίνουν συγκεντρώσεις ανά Ένωση με τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων.
  • Να διοργανώσουν κοινές συσκέψεις ανά Δήμο με τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Σε αυτές, να συναποφασίσουν κοινές εξορμήσεις σε πλατείες, χώρους δουλειάς με πικετοφορίες, πανό κτλ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Ενώσεων, μαζί με το ΔΣ της Ομοσπονδίας, ζητά να μην κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

el