ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΓXΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ

Με  μαζική  και  δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, Ενώσεις, Σύλλογοι Γονέων , Σύλλογοι Εκπαιδευτικών  και  μαθητές  δώνανε  μια  πρώτη  απάντηση στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας στο Στρογγυλό Σχολείο στον Δήμο Αγ. Δημητρίου.

Σημειώνουμε  πως  οι  εκπρόσωποι  τις Κυβέρνησης μπήκαν σαν τους «κλέφτες»  στο  σχολικό  συγκρότημα  από  την πίσω πόρτα,  ενώ η προσπάθεια  της  αστυνομίας  να παρεμποδίσει  την συγκέντρωση έπεσε  στο κενό.  Αυτό  όμως  δεν  εμπόδισε  τους  συγκεντρωμένους  με  τα  συνθήματα  τους  να  κάνουν την  Υπουργό να  «χάσει» τα  λόγια  της  στην φιέστα.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιλέγει ουσιαστικά «νεκρό» χρόνο, με τα σχολεία κλειστά, για να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που οδηγεί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, σε ακόμα περισσότερη μορφωτική υποβάθμιση και σε ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και όλα αυτά κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Ουσιαστικοί στόχοι του νέου νομοσχέδιου είναι:

  • Η λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, δηλαδή η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης.
  • Η λεγόμενη «αναβάθμιση του μαθήματος», συνδυασμένη με τις εξαγγελίες για «πολλαπλό βιβλίο» που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την διαφοροποίηση του περιεχομένου του μαθήματος ανάλογα με τις απαιτήσεις των εκάστοτε «χορηγών».
  • Η λεγόμενη «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, δηλαδή η συμμόρφωσή τους με τις αντιδραστικές αλλαγές που πραγματοποιούνται και μάλιστα «επί ποινή απόλυσης», όπως αναφέρει και ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Όλα αυτά δεν πέφτουν σαν κεραυνός εν αιθρία. Συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια με τον ΟΟΣΑ και αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ για τα θέματα εκπαίδευσης, καθώς βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής καλεί όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους της Περιφέρειας να αντιπαλέψουν το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, να βάλουν φρένο στις αλλαγές που αυτό θέλει να επιφέρει, να περάσουν στην αντεπίθεση απαιτώντας ένα σχολείο των σύγχρονων αναγκών, ένα σχολείο που θα παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

el