ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Ανακοίνωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σε μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκίνησε.

Όπως πάντα ξεκινάμε αισιόδοξα, με όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά μας. Παρ’ όλα αυτά ως γονείς έχουμε ερωτήματα, αγωνία και έντονο προβληματισμό, γιατί το δημόσιο σχολείο ξεκινά τη χρονιά απροετοίμαστο, παρόλο που υπήρχε αρκετός καιρός για να ετοιμαστούν υποδομές και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν;

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να δει την πραγματικότητα που επικρατεί στα σχολεία. Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας αγνοούν ηθελημένα τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν.

Από χτες Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, οι μαθητές και οι μαθήτριες επέστρεψαν στο σχολείο, στο “φυσικό” τους χώρο, με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Σε μια ήδη ανεπαρκή και με πολλές ελλείψεις δημόσια παιδεία, σε σχολεία, σε εκπαιδευτικούς, σε προσωπικό καθαριότητας, ήρθαν να προστεθούν τα απαραίτητα μέτρα, λόγω της πανδημίας covid19, τα οποία, σε λίγες γραμμές είναι τα εξής:

 • Συνεχής, καθημερινός, σχολαστικός καθαρισμός σχολείων και περιοδικές απολυμάνσεις.
 • Αποφυγή συνωστισμού και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας 1,5 μέτρου, δηλαδή μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη.
 • Χρήση μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες προσώπου, αντισηπτικά κλπ).
 • Διενέργεια μαζικών τεστ ανίχνευσης του covid19 στα σχολεία.

Αντί αυτών, όμως έχουμε:

 • Αύξηση μαθητών ανά τάξη. Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση νομοθέτησε -μέσα στο καλοκαίρι- την αύξηση των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25 μαθητές για όλα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία!!
 • Κενά εκπαιδευτικών. Αντί να προσληφθούν έγκαιρα οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να είναι από την πρώτη μέρα στη θέση τους, για να αναπληρωθεί και η περσινή ύλη κατά το δυνατόν, οι φετινές προσλήψεις ήταν πάλι κουτσουρεμένες και φτάσαμε στο εξευτελιστικό σημείο να προσλαμβάνονται ακόμα και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με τρίμηνες συμβάσεις!!!
 • Κενά καθαριστριών. Αντί, να προσληφθούν οι απαραίτητες καθαρίστριες για συνεχή και σχολαστικό καθαρισμό των σχολείων, δηλαδή 2 καθαρίστριες ανά σχολείο, μέχρι στιγμής έχει προσληφθεί ο ίδιος αριθμός με πέρυσι (που δεν είχαμε πανδημία).

Συνεχίζουμε την οργάνωση του αγώνα, διεκδικώντας μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

 • Απαιτούμε έως 15 παιδιά στην τάξη.Για να γίνει εφικτό ζητάμε να βρεθούν άμεσα νέες αίθουσες. (Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις). 
 • Να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα εκπαιδευτικά κενά με μόνιμους εκπαιδευτικούς στα σχολεία μας σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις βαθμίδες.
 • Προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, τραπεζοκόμων.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με ευθύνη του Κράτους. Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Μέσα ατομικής προστασίας επαρκή και δωρεάν σε όλα τα σχολεία για όλους (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα κ.α.)
 • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Περάματος δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση (κυβέρνηση,  Υπουργείο, Δήμο, Περιφέρεια) ότι δεν θα ανεχτούμε την κοροϊδία και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να παίξει με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Καλούμε τους Συλλόγους να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα των σχολείων τους, να πάρουν διεκδικητικές πρωτοβουλίες, να συμμετέχουν στα καλέσματα της Ένωσης απέναντι σε κάθε υπεύθυνο.

Πρώτη ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των γονιών είναι η συμμετοχή μας την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, στις 18.30, στην Αθήνα (Προπύλαια), στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει             η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή-μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή

el