Τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής αναφορικά με το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων Μαρκόπουλου

Μας κοινοποιήθηκε Δελτίο Τύπου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Μαρκοπούλου, όπου δηλώνεται η αντίθεση της Ένωσης στο Δελτίο Τύπου συμπαράστασης της Ομοσπονδίας στον εκπαιδευτικό Μιχάλη Ρούσσο, ο οποίος έχει κληθεί σε «ακρόαση – παροχή εξηγήσεων» από την ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής.

Η θέση της Ομοσπονδίας γύρω από το ζήτημα αυτό, έχει ως ακολούθως:

Η σχέση Ομοσπονδίας με Ενώσεις είναι αμφίδρομη. Όπως η Ομοσπονδία έχει υποχρέωση να ενημερώνει (και το κάνει) όλες τις Ενώσεις για οποιοδήποτε θέμα έρχεται σε γνώση της, έτσι πρέπει να λειτουργούν και οι Ενώσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την Ένωση Μαρκόπουλου, παρά το γεγονός πως η καταγγελία έχει γίνει από τον Νοέμβρη του 2019.

Η αυτοτέλεια των οργάνων του γονεϊκού κινήματος είναι αυτονόητη, τόσο όσον αφορά τις Ενώσεις και τους Συλλόγους, όσον αφορά όμως και το τριτοβάθμιο όργανο, την Ομοσπονδία. Πάγια θέση μας είναι υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών μέσα στην σχολική κοινότητα και η αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση αυτής της διαδικασίας, στο βαθμό που αυτές οι ιδέες συμβάλλουν «στην εκπαίδευση των μαθητών» όπως αναφέρει και το καταστατικό μας. Αυτό  δεν σημαίνει ότι  την  «ελεύθερη διακίνηση ιδεών» την  υπερασπιζόμαστε  μόνο  όταν συμφωνούμε  με το  περιεχόμενο  της. Άλλο η  αντιπαράθεση όπου  είναι  θεμιτή αρκεί  να  γίνεται  επί της  ουσίας  και  άλλο  η  ποινικοποίηση  του  δικαιώματος να  εκφράζεις  την γνώμη  σου  ελευθέρα. Μέσα από αυτό το πρίσμα εξετάζουμε και τις διάφορες δράσεις που αναπτύσσονται στα σχολεία της Περιφέρειάς μας, υπερασπίζοντας τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων που συμπαρατάσσονται με αυτές τις κατευθύνσεις αλλά και χωρίς να αποποιούμαστε του δικαιώματός μας να διαφωνούμε όταν θεωρούμε πως δεν συμβαδίζουν με αυτές.

Για τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, εκτός από την ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Γονέων του 2ου ΓΕΛ Μαρκόπουλου, έχουν εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης οι ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Δ’ Αν. Αττικής, Περιστερίου, Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, Κέρκυρας, Ηρακλείου καθώς επίσης και  οι ΣΕΠΕ: “Ρόζα Ιμβριώτη”, “Σωκράτης”, “Κερατσινίου”, “Θουκυδίδης”, Ηλιούπολης, όπου αναφέρεται πως «Οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί που κοιτάζουν τα παιδιά τους στα μάτια και μπορούν να θέτουν ερεθίσματα προβληματισμού και περεταίρω διερεύνησης στη νέα γενιά για μεγάλα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης εποχής», πράγμα στο οποίο ως Ομοσπονδία υπερθεματίζουμε.

Τέλος, επειδή τίθεται ένα θέμα όσον αφορά την τήρηση των νόμων, θα θέλαμε να διατυπώσουμε κάποια ερωτήματα:

  • Το νόμο τον θυμόμαστε επιλεκτικά; Όταν μπαίνουν στα σχολεία οι «χορηγοί» δεν είναι καταπάτηση του νόμου; Όταν μοιράζονται διαφημιστικά φυλλάδια των φροντιστηρίων, των διάφορων ΜΚΟ, δεν είναι καταπάτηση του νόμου; Που αποσκοπεί λοιπόν αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση;
  • Μπροστά στα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα της Παιδείας στην χώρα μας, με εξαγγελίες για το Νέο Λύκειο, με την υποχρηματοδότηση να έχει χτυπήσει κόκκινο, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό να αυξάνονται κάθε χρόνο, με σχολικά κτίρια επικίνδυνα και τα περισσότερα χωρίς αντισεισμική προστασία, το πρόβλημα του γονεϊκού κινήματος είναι η συμπαράσταση της Ομοσπονδίας σε διωκόμενο εκπαιδευτικό;

Ως Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής,  καλούμε όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμπαραταχθούμε σε ένα ενιαίο, συμπαγές και αρραγές μέτωπο απέναντι στις πολιτικές που εξαθλιώνουν την Δημόσια Παιδεία, που στερούν το δικαίωμα στην μόρφωση σε χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο. Σαν επόμενο βήμα να συμμετάσχουμε μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση που διοργανώνουμε την Πέμπτη 12 Μάρτη, στις 9.00 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας, αφήνοντας πίσω μας μικροπολιτικές κινήσεις που μοναδικό σκοπό έχουν να μας διασπάσουν.

el