ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Βερανζέρου 22, 6ος όροφος

                     goneis.org. E-mail: omosp.goneon.attikis@gmail.com

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

mailgoneiskerdrap@gmail.com

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

mailenosigoneonperamatos@gmail.com

Η  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  , οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας μαζί με εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, με μαζικούς φορείς και εργατικά σωματεία πρωτοστατήσαν στην οργάνωση και διεξαγωγή μιας πλούσιας, πολύμορφης και μαχητικής αγωνιστικής δραστηριότητας για την μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου σε Πέραμα και Δραπετσώνα!

 Με τους αγώνες έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών μας, δεν συμβιβαζόμαστε να ζούμε και να δουλεύουμε σε γειτονιές απομονωμένες από χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης που είτε δεν υπάρχουν είτε είναι εμπορευματοποιημένοι!

Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήσαμε στις γειτονιές μας αλλά και η κινητοποίηση των μαζικών φορέων του Κερατσινίου κα της Δραπετσώνας στο Περιφερειακό συμβούλιο ανέδειξαν το πρόβλημα, το έβγαλαν από την αφάνεια, το έκαναν γνωστό στις πόλεις μας αλλά και στις γύρω περιοχές, καθυστέρησαν την υλοποίηση σχεδίων της κυβέρνησης, των δημοτικών αρχών, της Περιφέρειας. Σχέδια που προχωρούσαν εν αγνοία του λαού μας!

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων που έχουν τοποθετηθεί για τα καζάνια,τάσσονται ενάντια στην λειτουργία τους δίπλα στα σπίτια μας, σημειώνουν, ότι εδώ και χρόνια παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε ασθενείς από τις περιοχές Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σημαντικού παράγοντα για δημιουργία καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα.

Οι μετρήσεις του «Δημόκριτου» ήρθαν για να επιβεβαιώσουν ότι η ατμόσφαιρα είναι φορτωμένη με θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών και πως καταγράφονται τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της υγείας μας!

Η  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ),που παρήγγειλε η Cosco για τον ΟΛΠ, έχει ωραιοποιήσεις, αντιφάσεις αλλά ακόμα και αυτή αναγκάζεται να γράψει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, πως είναι πιθανός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ).

Την επιστήμη αντικατέστησαν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της COSCO και των εταιριών πετρελαιοειδών. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσαν και καλούν το λαό του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να συμβιβαστεί και να ζήσει μαζί με το κίνδυνο και τον καθημερινό θάνατο δίπλα του. Όλα γίνονται για το κέρδος!

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από τους ενόχους να κρυφτεί  ή να μας παγιδέψει για να κερδίσουν χρόνο και να προχωρήσουν ανενόχλητοι την βάρβαρη πολιτική τους που καταδικάζει τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αδειοδοτήσει βιομηχανική δραστηριότητα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, έχουν εξασφαλίσει παράταση ζωής στα καζάνια του θανάτου καταδικάζοντας την δική μας ζωή.  Την ίδια ώρα τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή έχουν δώσει ζεστό χρήμα στην oilone, έχουν προσυπογράψει αυτή την βαρβαρότητα.Οι προτάσεις των δημοτικών αρχών  σε Πέραμα και Κερατσίνι-Δραπετσώνα για τα σχέδια σταδιακής απομάκρυνσης των καζανιών και η στάση τους συνολικά σπέρνουν τον εφησυχασμό, νομιμοποιούν την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Δεν απαντάνε στα σύγχρονα δικαιώματά μας που ρημάζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο χώρος των λιπασμάτων στην Δραπετσώνα αλλά και ο χώρος του Αρμού στο Πέραμα που αποτελούν την τελευταία διέξοδο του λαού των περιοχών μας στην θάλασσα προορίζονται για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και όχι για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας.

Όλα αυτά είναι κομμάτι του αντιλαϊκού πάζλ που υπονομεύει τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην δουλειά και τη ζωή. Είναι σχέδια ενταγμένα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που αφορούν τον Πειραιά συνολικά. Έχουμε πείρα που αποδεικνύει πως τα κέρδη τους είναι η φτώχεια μας, η ανάπτυξη τους στηρίζεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, της ζωής των παιδιών μας και της δικής μας. Το λιμάνι του Πειραιά είναι 1ο σε ανταγωνιστικότητα με νέα ρεκόρ κερδοφορίας για την COSCO και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και εργοδότες που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό.

Αυτή είναι η ανάπτυξη τους:

 1. Η μπόχα του θανάτου που μας πνίγει
 2. Η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων
 3. Η κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
 4. Το παραπέρα πετσόκομμα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων
 5. Το φούντωμα των εργατικών «ατυχημάτων» και με νεκρούς εργάτες στη Ζώνη
 6. Το πέταγμα των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ έξω από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, που με αγώνα και κόντρα στους νόμους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησαν

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΑΜΑ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ!

ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ!!!!

Απαιτούμε:

 • Έξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα και την Δραπετσώνα. . Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή.Άμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
 • Ο χώρος των δεξαμενών στο Πέραμα και τα 640 στρ του χώρου των λιπασμάτων να αποδοθούν στο λαό του Περάματος και του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας αντίστοιχα, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Ούτε σπιθαμή παραχώρησης στα επιχειρηματικά σχέδια του Αρμού. Αυτοί οι χώροι να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και ανάσας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγειά. Καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ων υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Άμεσα μέτρα – στην πράξη και όχι στα χαρτιά -για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικό δρόμο διαφυγής κλπ.
 • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  , και  οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας καλούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους μαζικούς φορείς και τα εργατικά σωματεία σε κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα μας . Συγκεκριμένα προτείνουμε:

 • Να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να πραγματοποιήσουμε μαζική κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την μέρα που θα συζητιέται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)του ΟΛΠ
 • Την πραγματοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης στα σχολεία που θα απευθύνεται σε μαθητές, γονείς, δασκάλους και καθηγητές
 • Οργάνωση πικετοφοριών στις γειτονιές μας τον Μάρτη με στόχο να κάνουμε ακόμα πιο γνωστά τα αιτήματά μας, τις εξελίξεις που έχουμε αλλά και τα αγωνιστικά μας καλέσματα
 • Κινητοποίηση 3 Απρίλη 11πμ με πολύμορφες δράσεις σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Πέραμα
 • Κινητοποίηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος 4 Μάη
 • Έκδοση αφίσας με τα αιτήματα και τα αγωνιστικά μας καλέσματα
el