H ιστορία μας

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό (ή όχι και τόσο) 1964 όταν ο παππούς Λάζαρος ξεκίνησε να φτιάχνει παιδικά παπούτσια. Έκτοτε την ίδια απόφαση πήρε και ο Σάββας με την γυναίκα του την Καίτη και τώρα ο Άρης.

 

Η ιστορία μας

 

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό (ή όχι και τόσο) 1964 όταν ο παππούς Λάζαρος ξεκίνησε να φτιάχνει παιδικά παπούτσια. Έκτοτε την ίδια απόφαση πήρε και ο Σάββας με την γυναίκα του την Καίτη και τώρα ο Άρης με τη γυναίκα του την Έφη.

Όλοι τους διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετική εκπαίδευση, γεννημένοι σε διαφορετικές εποχές, μοιράζονταν όλοι την ίδια αγάπη για τη μυρωδιά ενός καλού δερμάτινου παπουτσιού, την ίδια ανάγκη να δημιουργούν με τα ίδια τους τα χέρια και τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μόδα και τα παιδιά μαζί.

Σίγουρα η τεχνολογία έχει εκσυγχρονίσει πολύ το εργοστάσιο μας σε σχέση με εκείνο το πρώτο εργοστάσιο του παππού Λάζαρου, κάνοντας την καθημερινότητα μας πολύ πιο εύκολη. Το παπούτσι ωστόσο που θα φορέσετε ακόμη και σήμερα έχει περάσει δεκάδες φορές από ανθρώπινο χέρι. Δεν είναι ένα προϊόν που μπαίνει από τη μια μεριά ενός μηχανήματος και βγαίνει από την άλλη και αυτό κάνει το κάθε ζευγάρι μοναδικό, γιατί πολύ απλά είναι αδύνατον να είναι ίδιο με κάποιο άλλο.

O σκοπός μας

 

Θα έλεγε κανείς ότι ένα εργοστάσιο που φτιάχνει παιδικά παπούτσια έχει σκοπό προφανώς να φτιάξει πολλά πολλά παιδικά παπούτσια. Εύκολα όμως καταλαβαίνει κανείς οτι έχει να διαλέξει ανάμεσα στα πολλά πολλά ζευγάρια και στο να φτιάξει ένα παπούτσι που θα ζήσει πολλά πολλά χρόνια.

Εμείς αποφασίσαμε το δεύτερο.

Η βιομηχανία της μόδας είναι μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες αυτή τη στιγμή. Οι σεζόν αλλάζουν αστραπιαία και οι παλιές πάνε στα σκουπίδια. Φυσικά όλα όσα πάνε στα σκουπίδια δεν είναι ακατάλληλα για χρήση. Ίσα ίσα τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν καν φορεθεί.

Δεν ξέρουμε σε ποια γειτονιά μεγαλώσατε, αλλά στη γειτονιά που μεγαλώσαμε εμείς ήταν πολύ συχνό φαινόμενο τα παιδάκια να δίνουν τα ρούχα και τα παπούτσια που δεν τους κάνουν πια στα μικρότερα παιδιά. Αυτό από μόνο του είναι μια πολύ υγιής πρακτική που έχει να προσφέρει στον πλανήτη, αλλά και να μάθει στα παιδιά μας να μοιράζονται.

Έχουμε δει έκτοτε πολλά παιδάκια να φοράνε τα καινούρια τους παπούτσια και να περνάνε τις επόμενες μέρες αποκλειστικά κοιτώντας τα. Πιστέψτε μας, δεν ενθουσιάζονται λιγότερο αν είναι από δεύτερο χέρι.

Μπορούν όμως όλα τα παπούτσια να ξαναφορεθούν;

 

Το παιδικό παπούτσι “βασανίζεται” πολύ στον κύκλο της ζωής του, ακόμα κι όταν φορεθεί μονάχα μια φορά. Χρειάστηκαν πολλές δοκιμές σε ποδαράκια της γειτονιάς μας για να αποφασίσουμε ποιος συνδυασμός υλικών-κατασκευής-σχεδιασμού είναι ο πιο ανθεκτικός για την κάθε ηλικία.

Κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια για να μπορούμε να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι οτι το παπούτσι που φτιάξαμε δεν θα φορεθεί μια κι έξω και θα πεταχτεί σε μια χωματερή. 

Mείναμε στο δέρμα σαν βασικό μας υλικό, γιατί είναι το πιο ανθεκτικό, το πιο υγιεινό για το πόδι και αν έχει δεχθεί φυσική κατεργασία πριν φτάσει στα χέρια μας, τότε είναι εκείνο το υλικό που θα γίνει ευκολότερα στο τέλος της ζωής του ένα με τη φύση.

Μετά από πολλές σεζόν με το βλέμμα στραμμένο στο “μετά την πώληση”, μπορούμε να πούμε οτι τα παπούτσια μας είναι για πολλά παιχνίδια, για πολλά τρεχαλητά και μπορούν να ξαναφορεθούν. 

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται καλή ιδέα ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα μας Love-Return-Relove που θα βρείτε εδώ.

Τα υλικά μας και η ανακύκλωση

 

Η ανακύκλωση των υλικών μας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει τώρα, γινόταν πάντα γιατί προφανώς είναι και στοιχείο οικονομίας για το εργοστάσιο. Tα τελευταία χρόνια αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο δημιουργικά και να περάσουμε και καλά!

Κάποια από τα δέρματα που μένουν από την κοπή μας, γίνονται παιδικά αξεσουάρ. Επειδή ακριβώς είναι προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι όλα τους μοναδικά και θα τα βρείτε στα συνεργαζόμενα καταστήματα παιδικών υποδημάτων. Τα υπόλοιπα δίνονται σε τεχνίτες και καλλιτέχνες που φτιάχνουν με αυτά μπρελόκ, κούκλες και πολλά πολλά ακόμη που θα σας παρουσιάσουμε από το site μας. Stay tuned!

Οι κούτες μέσα στις οποίες έρχονται οι πρώτες ύλες μας ξαναχρησιμοποιούνται για να στείλουμε τα δικά μας δέματα και τα χαρτιά που έρχονται τυλιγμένα τα δέρματα μας, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μας. Οι σόλες που μένουν πίσω γυρνάνε στους προμηθευτές για να ξαναγίνουν σόλες.

Δεν είναι κάποιο τέχνασμα, δεν είναι κάτι που είπαμε να κάνουμε για επικοινωνιακούς λόγους, είναι απλά αυτονόητο!

Η παραγωγή μας

 

Πόσες φορές έχετε αγοράσει κάτι για το παιδί σας από μια γνωστή αλυσίδα, έχετε κάνει εικόνα ένα εργοστάσιο σαν το χωρίο του Αη-Βασίλη και τελικά η αλήθεια βρίσκεται (και το προιόν παράχθηκε) σε ένα μέρος πολύ πιο ζεστό από τον Βόρειο Πόλο;

Εμείς θεωρούμε ότι ο καταναλωτής σήμερα μπορεί και οφείλει να είναι ενημερωμένος για την ιστορία πίσω από το προιόν που κρατάει στα χέρια του. Η διαφάνεια στην παραγωγή είναι κάτι που ζητάμε κι εμείς από ο,τι αγοράζουμε και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να το προσφέρουμε και στους δικούς μας πελάτες.

Οι προμηθευτές μας είναι εργοστάσια που ξέρουμε οτι σέβονται τους εργαζόμενους, τους παρέχουν τα οικονομικά μέσα για να ζήσουν όπως πρέπει, σέβονται τον ελεύθερο τους χρόνο και προστατεύουν την υγεία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την παραγωγή τους στην Ελλάδα και διατηρούν την επιχείρηση των πατεράδων και των παππούδων τους με προσωπικό κόπο και όχι από κάποιο γραφείο κάπου μακριά.

Όσο για τη δική μας παραγωγή- και όταν λέμε παραγωγή εννοούμε από το άκοπο δέρμα ως το έτοιμο παπούτσι στο κουτί του-γίνεται αποκλειστικά στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι είναι είτε εργαζόμενοι που είναι πάνω από δέκα χρόνια σε αυτή τη δουλειά και 30 χρόνια στον κλάδο είτε νέοι εργαζόμενοι που επιλέξανε να μάθουν την τέχνη. Δεν υπάρχει κανείς μας, όποια κι αν είναι η δουλειά του που να μην διατηρεί παράλληλα και ένα πόστο στην παραγωγή. Έτσι κάθε παπούτσι περνά πολλές φορές από τα χέρια του καθένα μας πριν φτάσει σε εσάς και όλοι μας σεβόμαστε ο ένας τη δουλειά του άλλου, γιατί αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της.

Εάν θέλετε κάποια επιπλέον πληροφορία σε σχέση με την παραγωγή μας μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας και στα πλαίσια της διαφάνειας που υποσχεθήκαμε εδώ μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους προμηθευτές μας.

Σχεδιασμός και ανατομία

 

Πολλές φορές στην ιστορία η μόδα αδιαφόρησε για την άνεση και τη λειτουργικότητα, τρανό παράδειγμα είναι οι κορσέδες ή τα ψηλά τακούνια. Εμείς όμως μιλάμε για παιδικά παπούτσια και αυτά είναι που θα δώσουν “σχήμα” στο βάδισμα του ενήλικα. Πολλοί γονείς επιλέγουν παπούτσια για το παιδί τους με βάση τα όσα αρέσουν στους ίδιους πχ αρχαιοελληνικό σανδάλι ή πλαστικά αθλητικά παπούτσια, παραπλανημένοι από την μόδα και αγνοώντας ότι το παιδικό πόδι έχει διαφορετικές ανάγκες από εκείνο του ενήλικα γιατί ακόμη αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πριν ξεκινήσει το παιδί τα πρώτα του βήματα- περίπου στην ηλικία του ενός έτους- πρέπει τα πόδια του να είναι ελεύθερα ν’ αναπτυχθούν χωρίς παπούτσια.  Αυτό αλλάζει μόλις το παιδί ξεκινήσει δειλά δειλά να περπατά. Τότε χρειάζεται ένα παπούτσι που θα βοηθήσει τα πόδια του να διαμορφωθούν και παράλληλα θα τα προστατεύει.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το παπούτσι γίνεται ακόμη απαιτητικότερο, καθώς θα πρέπει να τα συντροφεύει σε πιο έντονες πια δραστηριότητες (τρέξιμο, σκαρφάλωμα, κλπ)  Τα όποια ορθοπεδικά προβλήματα, μέχρι την ηλικία των έξι ετών, μπορούν να προληφθούν με την σωστή επιλογή παιδικού υποδήματος. Χαρακτηριστικά, έρευνες δείχνουν ότι το 96% των παιδιών γεννιούνται με υγιέστατα πόδια, ενώ μόλις το 40% αυτών φτάνουν στην ενήλικη ζωή χωρίς αντίστοιχα ορθοπεδικά προβλήματα.

Έχοντας πάνω από 50 χρόνια εμπειρία στην κατασκευή παιδικών παπουτσιών μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι γνωρίζουμε τι σημαίνει καλό ανατομικό παιδικό παπούτσι, σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδικού ποδιού. Αυτά είναι άλλωστε που φορέσαμε και εμείς σαν παιδιά.

  Η ανύψωση στην καμάρα

Η σκληρή αφρώδης ανατομία στο ύψος της καμάρας του ποδιού, είναι το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό του ανατομικού υποδήματος, μιας και βοηθάει στην ορθή στάση των ποδιών και ως εκ τούτου ολόκληρου του σώματος.

 Η σταθερή φτέρνα

Ειδικά για τα πρώτα βήματα του παιδιού είναι απαραίτητο ένα παπούτσι που να αγκαλιάζει τη φτέρνα του παιδιού με σταθερό τρόπο για την ορθή βάδιση, αλλά και την προστασία των μαλακών ακόμη οστών του παιδικού ποδιού.

  Το σωστό ύψος στο τακούνι

Η διαφορά ύψους φτέρνας-δαχτύλων είναι τέτοια ώστε να ίσο-μοιράζεται το σωματικό βάρος ανάμεσα στη φτέρνα και τα μετατάρσια. Χωρίς να επιβαρύνεται κανένα εκ των δύο παραπάνω, προκαλώντας μελλοντικά ορθοπεδικά προβλήματα.

  Το σωστό καλαπόδι

Συχνά παρατηρείται να χρησιμοποιούνται καλαπόδια ενηλίκων προσαρμοσμένα στα παιδικά νούμερα, αγνοώντας όμως ότι το παιδικό πόδι έχει τη δική του ιδιομορφία, τις δικές του φόρμες. Η χρήση αμιγώς παιδικών καλαποδιών ήταν για μας από την αρχή κανόνας, παρόλο το κόστος που έχει αυτό για κάθε νούμερο και φόρμα χωριστά.

  Ο σωστός σχεδιασμός

Τα παπούτσια μας είναι σχεδιασμένα για τη μέγιστη λειτουργικότητα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Επιλέγουμε μαλακά μέρη στο ύψος του αχίλλειου τένοντα και του coup de pied, για να μην πονάνε το ευαίσθητο παιδικό πόδι. Επιλέγουμε υλικά όπως φερμουάρ και αυτοκόλλητα που κάνουν το παπούτσι ευκολοφόρετo, για την διευκόλυνση των γονιών. Τέλος, κάθε σχέδιο δοκιμάζεται πριν μπει στην παραγωγή σε παιδιά αντίστοιχης ηλικίας για τις τελευταίες διορθώσεις.

Και γιατί δηλαδή;

 

Αν όλοι οι παραπάνω λόγοι δεν ήταν αρκετοί σας θυμίζουμε οτι στηρίζοντας εμάς στηρίζεται όλα τα καταστήματα παιδικών παπουτσιών της γειτονιάς σας για να μπορούν να είναι εκεί την επόμενη μέρα και να σας συμβουλεύουν για το σωστό παπούτσι για το παιδί σας.

Επειδή κάθε παπούτσι του πρέπει να είναι μοναδικό, όπως μοναδική είναι και η φορά που η πατούσα του θα είναι τόσα εκατοστά.